0 Kč 0
Cena celkem:28 533 Kč

Jak vybrat kvalitní dřez ?

Hlavní funkce dřezu pomalu přebírají myčky nicméně dřez stále zůstává srdcem kuchyně. Průměrně strávíme u dřezu až 60 % celkového času v kuchyni, kromě umývání nádobí mají dřezy i spoustu dalších úkolů. Ve dřezu myjeme ovoce a zeleninu, oplachujeme nádobí, sléváme vodu z uvařených těstovin či brambor, vyléváme zbytky vody z varné konvice a neustále si v něm oplachujeme ruce. Už jen z těchto důvodů bychom na dřezu rozhodně neměli šetřit a koupit si kvalitní dřez. Při výběru dřezu je důležité zvážit jeho tvar, velikost a také materiál, ze kterého je tento nezbytný pomocník v kuchyni vyroben.

VELIKOST DŘEZU A PŘÍSLUŠENSTVÍ

Některé hospodyňky i přesto, že se myčky stále více zdokonalují, raději zůstávají u mytí jemného skla a porcelánu ve dřezu a to platí i pro hrnce a plechy nestandardních rozměrů, které se nevejdou do myčky. Tady je rozumné zvolit dřez méně vzhledný s velkou vaničkou než dřez působící elegantně, ale s malou vaničkou. Existuje jednoduchá varianta dřezu bez příslušenství, ale stále více zákazníků ma v oblibě dřezů se speciálními odkapávacími koši na ovoce a zeleninu nebo přímo s malými vaničkami určenými pro oplachování. Luxusní dřezy bývají standardně vybaveny posuvnou krájecí deskou. Většina dřezů už klasický gumový špunt, který byl nahrazen kovovou zátkou, která může být otevřena lankovým ovládáním a při vypouštění tak nemusíte sahat do špinavé vody.

Důležitým parametrem je i velikost odkládací plochy dřezu, některé jsou spíše na ozdobu a určitě nepostačují pro denní potřebu. Pokud ale preferujete odkládání nádobí na odkapávač mimo dřez, bude dřez s malou odkapovou plochou plně dostačovat. Některé modely dřezů mají nejen otvor pro vodovodní baterii, ale mohou mít další otvor určený pro praktický dávkovač saponátů. Nemusíme tak čistící prostředek nechávat stát vedle dřezu, stačí jednoduše zmáčknout pumpičku.

TVARY DŘEZŮ

Na trhu se setkáváme se širokou nabídkou tvarů, nejprodávanějším dřezem obdélníkový dřez, jelikož všechny speciální tvary mají menší užitnou plochu a omezují tak využití dřezu při běžném užívání. Jde-li Vám ale především o reprezentativní kuchyň a design, není problém koupit dřez oválný, lichoběžníkový, čtvercový nebo třeba dřez ve tvaru kapky. Oblíbenou variantou je rohový dřez, který však není moc vhodný do malých kuchyní.

NEREZOVÉ DŘEZY

Nerezový dřez je velmi oblíbený, vyniká nejen vzhledem, ale také jednoduchou údržbou a dlouhou životností. Nerezové dřezynahradily levnější smaltované dřezy, které se kvůli nízké životnosti staly minulostí – poškrábání nebo odprýsknutí smaltu bylo velmi časté. Nerezový dřez neudělá ostudu v žádné kuchyni, hodí se do jakéhokoliv stylu kuchyně. Nerezové dřezy jsou vyrobeny z nerezové oceli s označením CrNi 18/10, která se používá v potravinářském průmyslu a je hygienicky nezávadná. Nerezový dřez vyniká odolností proti korozi a vysokým teplotám.

Nerezová ocel je pružná a tím pádem se nemusíme bát poškození dřezu při větším zatížení nicméně musíme dávat pozor na poškrábání. Do nerezu sice nejspíš neuděláte hlubší rýhy, ale každý dřez si zaslouží pozornost a pravidelnou údržbu. Na trhu se můžeme setkat s nerezovými dřezy v různých cenových hladinách a nákupu nerezového dřezu je potřeba věnovat dostatečnou pozornost, protože jen dostatečná síla nerezového plechu Vám zaručí dlouhou životnost a krásný vzhled dřezu. Levné nerezové dřezy z hypermarketů mají sílu nerezového plechu 0.6 mm a při nevhodné manipulaci s nádobím mohou ve dřezové nádobě vznikat důlky. Kvalitní nerezové dřezy musí mít sílu plechu alespoň 0.75 mm a takový dřez Vám zcela jistě vydrží. Dražší dřezy jsou vyrobeny z plechu o síle až 1 mm, ale zde je nutné počítat s vyšší cenou.

Nerezové dřezy jsou rovněž k dispozici s raženou nebo texturovanou povrchovou úpravou, která představuje atraktivní reliéfní vzorek na povrchu dřezu. Tyto exkluzivní povrchové úpravy jsou rovněž vyráběny za použití chirurgické oceli, a uchovávají si vlastnosti typické pro nerezovou ocel CrNi 18 / 10. Nerezové dřezy s texturovaným povrchem mají zvýšenou odolnost proti mechanickému poškození.

GRANITOVÉ DŘEZY

Většina z nás klade velký důraz na design dřezu a granitové dřezy představují kombinaci odolnosti, vzhledu přírodního kamene a moderního designu. Granitové dřezyjsou vyrobeny ze směsi drcené přírodní žuly a malých skleněných částic ( 80 % ) v kombinaci s tvrzenými pryskyřicemi ( 15 % ) a barevným pigmentem ( 5 % ),díky čemuž dochází k vytvoření hladkého a extrémně tvrdého materiálu. Granitové dřezy vynikají odolností proti mechanickému poškození, dlouhou životností a snadnou údržbou.

Výrobci dřezů mají granity různě pojmenované a při výběru granitových dřezů mějte na paměti, že není granit jako granit, a proto věnujte velkou pozornost složení granitu. Některé dřezy jen vypadají granitový dřez a na první pohled nejde poznat rozdíl, ale jedná se o kompozitní materiál na bázi skelných vláken. Rozdíl je vidět na druhý pohled, protože dřez z kompozitního materiálu je mnohonásobně lehčí než granitový dřez – je vyroben z materiálu na bázi laminátu. Dřez z kompozitního materiálu je o něco levnější, ale jedná se jen o náhražku granitu, která má zcela odlišné vlastnosti.

KERAMICKÉ DŘEZY

představují méně běžnou skupinu dřezů, keramické dřezypatří s ohledem na materiál mezi tradiční materiály a nabízí kvalitní povrchovou úpravu, která podobně jako sanitární keramika odpuzuje nečistoty a díky neporéznímu povrchu zaručuje jednoduchou údržbu dřezu. Jednoduchá údržba je největší předností keramických dřezů.

SKLENĚNÉ DŘEZY

spojují užitné vlastnosti nerezu s jednoduchou údržbou skla. Skleněný dřezmá pracovní plochu vyrobenou z kaleného skla a tato plocha je testovaná pro běžnou manipulaci s nádobím, se vyrábí v několika barevných odstínech a údržba je obravdu jednoduchá. Skvělé užitné vlastnosti a nadčasový design skleněných dřezů zvýší estetickou a funkční úroveň Vaší kuchyňské linky. Mějte na paměti, že dřez není jen místo k umývání nádobí.

DŘEZY Z PŘÍRODNÍHO KAMENE

Pokud jste odpůrci průmyslové výroby a preferujete přírodní materiály, tak ideálním řešením bude dřez z přírodního kamene popřípadě skleněný dřez. Zde je však nutné počítat s vyšší cenou, přírodní kámen nejlépe vynikne u velkých kuchyní v kombinaci s kamennou pracovní deskou.

DŘEZY Z UMĚLÉHO KAMENE

umělý kámen se vzhledem a životností podobá přírodnímu kameni, ale dá se pořídit mnohem levněji. Umělý kámen spojuje praktické vlastnosti jako je trvanlivost a dlouhodobá všeobecná stálost, prokazuje velmi dobré mechanické vlastnosti jako je tvrdost, houževnatost, otěruvzdornost apod. Je to materiál s pevným, celistvým a neporézním povrchem, což znamená, že je nenasákavý a tudíž vykazuje značnou odolnost proti znečištění.

Umělý kámen nabízí bezešvou technologie, při jeho spojování nevznikají žádné spáry, vytváří dokonale hladkou plochu, špína a ani bakterie nepronikají do struktury umělého kamene a je tedy velmi hygienický. Má mimořádnou životnost, snadnou údržbu a i po letech si uchovává své vlastnosti a atraktivní vzhled. Poškození povrchu poškrábáním je snadno odstranitelné prostým přebroušením, u hrubšího poškození vyspravením, přebroušením a přeleštěním do zcela perfektního stavu. Dřezy s umělého kamene bývají přímo integrované do pracovní desky z umělého kamene.

© 2016 Supersektor.cz - všechna práva vyhrazena